Apéro-liefhebbers experimenteren ondertussen al enkele jaren met nieuwe smaken en merken van gin. Met succes. Ben je bereid om toch eens af te stappen van de ginhype? Dan is de “Punch au Rhum” van Rum Babs misschien wel het geknipte drankje voor jou! Want de “Punch au Rhum” bestaat uit lokale kruiden, suikerriet, gedroogd fruit […]

Iedereen kent ze wel: die filmpjes van plastic afval dat op het water dobbert. Soms een ver-van-ons-bed show, soms pijnlijk dichtbij. Heel wat mensen beseffen steeds meer hoeveel plastic afval ze verbruiken, zeker na de wekelijkse boodschappen. Sommige supermarkten vervingen de plastic zakjes al voor herbruikbare of ‘ecologische’ exemplaren. Maar uiteindelijk heb je dan wel enkel de optie om een met plastic ingepakte aubergine te kopen. Hier klopt iets niet…
De plastic verpakkingsmaterialen beheersen ons leven zonder dat we het goed en wel beseffen. Sven realiseerde zich als het hoofd van een gezin van 7 maar al te goed hoeveel plastic afval ze verzamelden, of het nu om food of non-food producten gaat. Enkele jaren geleden besloten hij en zijn vrouw om plastic verpakkingen van de ene dag op de andere te verbannen. Nu vraag je je waarschijnlijk af of dit individueel initiatief veel kan veranderen. Mensen klagen wel over het plastic afval dat zich ophoopt in hun vuilniszak of rondslingert op straat, maar doen ze er zelf ook iets aan? Beter nog, hoe begin je zelfs aan een plasticvrij leven met behoud van comfort en kwaliteit?
Daar weet Mi’ssion Nature wel een antwoord op. Zij zijn ervan overtuigd dat alle individuele initiatieven samen het verschil maken, mits een serieuze wijziging van je mindset. Hoe ze mensen zover krijgen om de afvalverwerkingsbusiness een halt toe te roepen? Door hun kennis over de zero-waste lifestyle via lezingen, coaching en persoonlijke begeleiding te verspreiden bijvoorbeeld. Of door workshops te organiseren waarbij je zelf je wasproducten en verpakkingsmiddelen maakt. Oh, en ook nog door de lancering van een webshop en vier afhaalpunten waar ze zowel verpakkingsarme non-food accessoires als etenswaren aanbieden.
De missie is duidelijk: ieder al dan niet drukbezet individu vertrouwd maken met de best makkelijk toepasbare zero waste principes. Want de verantwoordelijkheid voor de klimaatsverandering ligt niet alleen bij politieke en overheidsorganisaties. Ieder individu kan eenvoudigweg een steentje bijdragen aan de beheersing van het klimaat.
Elke dag is een uitdaging om het huidige aankooppatroon van het grote publiek bij te schaven. Mi’ssion Nature helpt de klant alvast door z’n lokale verpakkingsvrije winkelconcept te introduceren. Al gelooft hij dat deze trend de toekomst sowieso zal kleuren. Duidelijk wel. Want na de succesvolle opening van één afhaalpunt in Kampenhout, openden ze nog 3 nieuwe locaties in Perk, Rijmenam en Winksele. Hier prikkelt hij z’n klanten om de overschakeling naar een zero waste leven te maken. Natuurlijk komt er wel wat meer kijken bij de job: nieuwe locaties zoeken, logistieke organisatie en de zoektocht naar de beste eco-keukenrol of een nieuwe soort yoghurt in een glazen fles om deze daarna in de webshop of afhaalpunt te plaatsen. Allemaal met het doel om een groot deel van de bevolking te overtuigen het gebruik van plastic afval fel af te weren. De jonge generatie moet binnen 10 jaar plasticvrij winkelen als een evidentie beschouwen.
En dat lijkt toch wel te lukken. Op twee jaar tijd telt de webwinkel al meer dan 800 artikelen. Mi’ssion Nature breidt binnenkort uit met een aantal nieuwe afhaalpunten zodat elke consument tussen Brussel, Leuven en Mechelen binnen een straal van 8 kilometer vanaf z’n woonplaats verpakkingsvrij boodschappen doet. Net zoals de meer dan 150 klanten die nu al regelmatig hun winkelmandje vullen in één van de afhaalpunten. Wil jij het zero waste leven aanleren en weet je niet goed waar te beginnen? Eén adres!
Foto: © Eric Van Eycken