Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Ben jij een schijnzelfstandige?

Kort gezegd is een schijnzelfstandige iemand die in loondienst werkt bij een werkgever, terwijl die persoon eigenlijk het statuut van zelfstandige bezit. De overheid werkt met een ingewikkeld puntensysteem om te checken of je schijnzelfstandige bent of niet. Maar eigenlijk valt het in enkele zinnen uit te leggen.

Eerst en vooral moet je bepalen of er een zekere ondergeschiktheid bestaat tussen jezelf en je klant. Verwacht je werkgever dat je jezelf op bepaalde dagen tussen uur x en y aanmeldt? Volg je orders op van je baas? Dan behoor je tot de categorie schijnzelfstandige. Een volwaardige zelfstandige is baas over z’n eigen agenda en hoort zelf te bepalen wat hij wanneer doet. Deze zelfstandige kiest zelf wie hij voor een bepaalde taak inschakelt, en of hij daarvoor personeel aanwerft. Doe je investeringen in materiaal of opleidingen? Da’s een goed teken, je draagt de broek in je zelfstandige activiteit!

Wanneer je in het begin van de maand het bedrag dat je op het einde van de maand factureert al weet, geen variatie van inkomen hebt en elke dag afspreekt met dezelfde klant, bewandel je het pad van schijnzelfstandigheid. We zien deze tendens vooral bij managers, consultants en personen in de IT-branche. Ze zijn gecommitteerd aan langdurige projecten waarvoor (op voorhand) een vaste prijs is afgesproken. Mogen ze bovengenoemde zaken niet doen? Tuurlijk wel, maar niet als zelfstandige.

Begin vooral niet te panikeren: als je denkt dat je schijnzelfstandige bent, kunnen we altijd een oplossing bedenken. Ben je verbonden aan zulk langdurig project? Geen probleem, je kan dit omzeilen wanneer je een vennootschap opricht. Tussen twee vennootschappen kan er onmogelijk sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

Bovendien zal het op fiscaal vlak altijd interessanter zijn om een vennootschap op te richten, in plaats van vast te klampen aan je (schijn)zelfstandigheid. De bedragen van dergelijke contracten op lange termijn – met een zekerheid van inkomen – durven hoog op te lopen. Als zelfstandige zou je via de personenbelasting te veel afdragen aan vadertje staat.

Twijfel je over je statuut? Neem dan zeker contact op met ons team. Wij zoeken samen naar de ideale oplossing – zowel op fiscaal als wettelijk vlak – op maat.

Ben jij een schijnzelfstandige?

Kroton krijgt al eens klanten over de vloer die het pad van schijnzelfstandigheid durven te bewandelen. Er staan behoorlijke straffen op deze vorm van sociale fraude. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Nieuws