Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Is een ecologische bedrijfswagen echt voordeliger?

Laat het ons eerst even over de btw-aftrek hebben. Hierbij maakt het helemaal niet uit hoe milieuvriendelijk je auto eigenlijk is. In de meeste gevallen zijn de kosten van je wagen voor maximum 35% aftrekbaar. Dit forfait werd door de overheid vastgelegd en gaat om alle kosten die je kan linken aan je auto: van aankoop tot onderhoud. Het geldt dus niet alleen voor de auto zelf maar ook voor de verzekering, afschrijving, renting en de brandstofkosten.

Is de btw-aftrek van 35% voor jou niet aantrekkelijk omdat je méér professionele verplaatsingen maakt? Meldt dit dan aan je dossierbeheerder want de btw-aftrek kan in dit geval oplopen tot 50%. Let hierbij wel op dat woon-werkverkeer niet geldt als een professionele verplaatsing. Bovendien zal de btw-aftrek van je wagen nooit hoger liggen dan 50%, zelfs al ligt het professioneel gebruik van je auto hoger.

Op fiscaal vlak kan de aankoop van een milieuvriendelijke wagen wel voordelen hebben. Zonder al te technisch te worden kunnen we je volgend advies meegeven: hoe milieuvriendelijker een wagen, hoe groter de aftrekbaarheid. De bijhorende brandstofkosten zijn sinds 2020 aftrekbaar op basis van de CO2-uitstoot van de wagen. Hoe lager de CO2-uitstoot, hoe hoger de aftrekbaarheid. Een Tesla of Nissan Leaf wordt op deze manier 100% fiscaal aftrekbaar terwijl er van de aangeleverde kosten van een Dodge weinig of niets in de echte kosten zal standhouden.

Er bestaan verschillende methodes om de brandstofkosten in vermindering te brengen van je belastbaar inkomen. Denk maar aan de volledige elektriciteitsfactuur ten laste te nemen van de zaak, de reële elektriciteitskost van de wagen in mindering brengen of het bijhouden van een rittenadministratie. Contacteer ons gerust zodat we samen zoeken naar de geknipte oplossing.

Hoe milieubewuster de auto, hoe minder je als bedrijfsleider en werknemer van de vennootschap persoonlijk betaalt in je personenbelasting. Ecologisch en economisch interessant!

Is een ecologische bedrijfswagen echt voordeliger?

De ene bedrijfsleider of zelfstandige heeft een bedrijfswagen broodnodig om z’n dagelijkse beroepsactiviteit uit te voeren. De andere koopt een personenwagen dan weer via de vennootschap om ‘m niet zelf te moeten betalen. Maar op hoeveel btw-aftrek kan je rekenen? En is een groene wagen fiscaal aantrekkelijker?

Nieuws