Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Je kosten voor e-facturatie zijn momenteel 120% aftrekbaar

Vergeet een pdf van je factuur: de overheid verwacht anno 2024 dat ze jouw facturatie digitaal kan raadplegen. Vanaf januari 2026 wordt e-facturatie zelfs verplicht voor alle facturatie tussen ondernemingen (B2B), ongeacht de grootte van je eenmanszaak of vennootschap.

Om te voldoen aan deze regelgeving, heb je e-facturatiesoftware nodig en wellicht ook advies daarover. Als belastingplichtige onderneming in België profiteer je daarom tijdelijk van een verhoogde kostenaftrek van maar liefst 120% voor uitgaven gerelateerd aan e-facturatie, het PEPPOL-netwerk en adviesdiensten.

Specifieker gaat het over de kosten die je maakt om te starten met e-facturatie en om aan te sluiten op het PEPPOL-netwerk, een gestandaardiseerd internationaal platform voor de snelle elektronische uitwisseling van diverse zakelijke documenten zoals facturen.

E-facturatie vereist iets meer vaardigheid dan simpelweg een Excel- of Word-bestand updaten. Wanneer je dus advies inwint voor het implementeren en trainen van je medewerkers in het gebruik van de nieuwe facturatiesoftware, biedt de overheid ook een kostenaftrek van 120%.

Let op: we schrijven hier over uitgaven voor het huren van software (met een abonnement). De aankoop van een facturatiepakket is niet 120% aftrekbaar.

Deze maatregel geldt van 2024 (aanslagjaar 2025) tot en met 2027 (tot 1 januari 2028). Vanaf het aanslagjaar 2029 is er dus geen verhoogde aftrek meer mogelijk voor deze kosten.

Wil je maximaal profiteren van de verhoogde aftrek voor de kosten op e-facturatiesoftware en/of advies? Start er dan nu mee! Bij vragen over e-facturatie en de kostenaftrek van 120% kan je altijd terecht bij je vertrouwde Kroton-dossierbeheerder.

Je kosten voor e-facturatie zijn momenteel 120% aftrekbaar

De impact van digitaal op de ondernemerswereld is niet meer weg te denken. Nieuwe wettelijke verplichtingen, verwachtingen en IT-ontwikkelingen zijn realiteit. Stilstaan is achteruitgaan. Volle gas vooruit dus, met een kostenaftrek van 120% op aangekochte facturatiesoftware en bijbehorend advies.

Nieuws