Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Ondernemen in coronatijd: een gouden jaar om te investeren!

Het coronavirus begint haar tol te eisen, niet alleen op het mentale welzijn van vele ondernemers maar ook op financieel vlak. Gelukkig lanceerde de overheid vorig jaar een fiscaal voordeel voor bedrijven en zelfstandigen als stimulans om de economie terug op de rails te krijgen.

Het is bovendien best een simpel principe. De overheid stimuleert zelfstandigen en KMO’s om te investeren met een verhoogde investeringsaftrek. Alle aankopen die men over meerdere jaren afschrijft zullen voor 25% extra investeringsaftrek zorgen. 25% van je investeringen mag je dus aftrekken van je belastbare winst.

Hoe werkt dit? Je koopt bijvoorbeeld een nieuw bureau van 10.000 euro. Wij schrijven dit af over 5 jaar dus je neemt jaarlijks 2000 euro in kosten. Stel dat je na afschrijvingen nog 12.500 euro winst overhoudt. Dan mag je van die winst 25% – zo’n 2500 euro – aftrekken. Je wordt dus belast op 10.000 euro in plaats van op 12.500 euro.  

Wij garanderen je dat de overheid hiermee een cadeau met een grote gouden strik geeft aan elke ondernemer. Bij de gouden strik hoort wel een gouden schaar. Lees: er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo zal je niet moeten aankloppen voor een investeringsaftrek wanneer je een bureau uit Opnieuw&Co of het Amerikaanse Pottery Barn in je kantoor zet.  De investeringsaftrek geldt enkel bij nieuwe en binnen de Europese Unie aangekochte activa. Bovendien mogen ze ook niet deels voor privégebruik dienen. Da’s misschien wat moeilijk toe te passen op een bureau maar wel een obstakel in het geval van mobiele telefoons en personenwagens. Heb je vragen? Bel of mail ons!

Ondernemen in coronatijd: een gouden jaar om te investeren!

25% van je investeringen mag je aftrekken van je belastbare winst

Nieuws