Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Hoe zit het met de btw voor zakelijke aankopen in het buitenland?

Je koopt als btw-plichtige iets in het buitenland zonder btw

Als je als btw-plichtige iets in het buitenland koopt, mag de verkoper je meestal geen btw aanrekenen. Zo kost een smartphone van 500 euro exclusief btw je in bijvoorbeeld Nederland ook echt 500 euro, terwijl je in België 605 euro zou betalen. Dat lijkt een koopje. Maar uiteindelijk zul je die 105 euro bij je volgende btw-aangifte aftrekken van je te betalen btw, wat betekent dat je ook in België effectief 500 euro hebt betaald.

Let dus altijd goed op bij aankopen in het buitenland. Die lagere prijs zonder btw lijkt misschien een deal, maar is niet altijd uiterst voordelig. Kijk goed na, want het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de grens!

Je koopt als btw-plichtige iets in het buitenland mét btw

Ben je btw-plichtig en heb je per ongeluk btw betaald op een buitenlandse aankoop? Vraag de leverancier dan om een correctie. Wij kunnen de terugvraagprocedure voor je regelen, maar houd er rekening mee: dit kost extra, kan tijdrovend zijn en biedt geen garantie op terugbetaling.

Je koopt als btw-vrijgestelde iets in het buitenland zonder btw

Ook btw-vrijgestelden moeten goed opletten! Heb je geen btw betaald op een buitenlandse aankoop? Dan moet je dit melden aan de Belgische overheid met een bijzondere btw-aangifte. Kroton kan dit voor je regelen, maar houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

We weten het, de btw-regeling is een bijzonder complexe materie. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of ben je niet zeker of je de btw-regels juist opvolgt? Neem dan contact op met je dossierbeheerder.

Hoe zit het met de btw voor zakelijke aankopen in het buitenland?

Wel eens opgemerkt dat je iets in bijvoorbeeld Nederland vaak goedkoper kunt kopen met je btw-nummer dan in België? Wij zetten het graag voor je op een rij.

Nieuws