Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Zelfstandigen opgelet: nieuwe regels voor huuraftrek

Vanaf dit jaar moeten vennootschappen, eenmanszaken of verenigingen die huur (deels) als beroepskosten willen inbrengen in hun belastingaangifte, een extra bijlage toevoegen. Hierin geef je gedetailleerde informatie over de huur, zoals het adres van het pand, het bedrag van de huurvergoedingen en het deel van de huurvergoedingen dat als beroepskost in aftrek wordt genomen.

Het is niet voldoende om de bijlage beschikbaar te houden voor de fiscus, je moet ‘m daadwerkelijk toevoegen aan je aangifte. Maar geen zorgen, je ontvangt van de fiscus een standaardformulier om in te vullen.

Daarnaast dien je ook een nieuwe code aan te vinken op de belastingaangifte. Deze nieuwe regeling maakt het lastiger om huurgelden als beroepskosten in te brengen, terwijl het ook de controle vergemakkelijkt of de huurvergoedingen die de huurder in aftrek brengt, overeenkomen met wat de verhuurder aangeeft op basis van het netto huurinkomen.

Zo zorgt de meldplicht er dus voor dat huurinkomsten van verhuurders nauwkeuriger belast worden. En laat dat net de bedoeling zijn van de fiscus! Specifieke vragen hierover? Neem contact op met je dossierbeheerder.

Zelfstandigen opgelet: nieuwe regels voor huuraftrek

Ben je een zelfstandige die een gebouw huurt en (deels) gebruikt voor je werk? Dan geef je waarschijnlijk de huur als beroepskost op in je belastingaangifte. Hoewel dat prima kan, introduceert de federale overheid extra maatregelen vanaf aanslagjaar 2024.

Nieuws