Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Betalen via de vennootschap: de gevaren van rekening courant voor de zaakvoerder

Geld lenen kost ook geld

Mevrouw Leemans zei het al: geld lenen kost ook geld. Heb je als zaakvoerder geld geleend van de vennootschap? Dan betaal je automatisch intresten op je schuldbedrag. De schulden die je bij je vennootschap hebt, staan bekend als de rekening courant of RC.

Deze wettelijk bepaalde intrest is niet van de poes. Voor 2022 kwam dit neer op 7,14% : een hogere intrest dan bij de bank. Hoe deze intrest wordt berekend? (RC begin maand + RC einde maand)/ 2  x 7,14%  x 1/12. Een concreet voorbeeld: stel dat je op 1 januari 10.000 euro van de bankrekening van je vennootschap haalde en deze niet terugbetaalde, betaal je 714 euro aan intrest.

Is dat alles? Nee, hou ook rekening met de winstbelasting!

Je betaalt als bestuurder niet alleen intresten op het ontleende bedrag. De intresten die je betaalde worden immers ook opgeteld bij je winst. Je kan er dus van op aan dat je op deze som ook nog eens winstbelasting betaalt.

Is dit een goede deal?

Helemaal niet, spreek hier liever over een verlies/verlies situatie. Je betaalt als bestuurder veel meer dan bij de bank. Bovendien zal je vennootschap ook nog eens vennootschapsbelasting betalen op het bedrag dat het niet ontvangen heeft (omdat je het niet hebt terugbetaald uiteraard).

Als laatste ondermijn je hiermee ook de cashflow van je eigen vennootschap. En voor een gedreven bestuurder die veel tijd, energie en liefde in z’n onderneming steekt kan dat uiteraard niet de bedoeling zijn.

Betalen via de vennootschap: de gevaren van rekening courant voor de zaakvoerder

Is het jou al eens overkomen dat je aan de kassa plotseling merkt dat je je privé-bankkaart vergat? Dat je bij een online betaling per ongeluk de verkeerde kaart gebruikt? Of dat je snel even geld nodig hebt en dus maar met de kaart van de vennootschap betaalt? Het is makkelijk gebeurd hé. Maar wat zijn de gevolgen van een schuld van de zaakvoerder naar de vennootschap?

Nieuws