Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Buitenlandse bankrekeningen: wat moet je doen?

Anonimiteit voor buitenlandse rekeningen? Da’s voltooid verleden tijd. Dankzij dubbelbelastingverdragen en verbeterde samenwerking tussen overheden, heeft de Belgische overheid sterke maatregelen genomen binnen haar antiwitwaswetgeving. Hierdoor is ze goed op de hoogte van alle rekeningen die Belgische inwoners in het buitenland hebben.

Ook al is de overheid op de hoogte van je buitenlandse bankrekening via haar systeem, betekent dit niet automatisch dat je in orde bent. Daarom zijn er twee taken die je moet uitvoeren. Zo ben je verplicht om je buitenlandse bankrekeningen te vermelden in je aangifte van de personenbelasting.

Daarnaast dien je ook je buitenlandse betaal-, spaar- of beleggingsrekening te melden bij de Nationale Bank van België (NBB), bij voorkeur zodra je de rekening opent. Dit kan via een digitale aangifte op hun website of door het downloaden van een formulier en dit per post op te sturen.

Belangrijk is dat je hierbij niet alleen in klassieke bankrekeningen denkt, maar ook in Google-rekeningen, Paypal-accounts of een rekening waarmee je in crypto belegt. Deze zijn mogelijk ook buitenlands ! Vergeet ook je buitenlandse levensverzekeringen niet te melden!

Als je je buitenlandse rekeningen niet opgeeft riskeer je stevige boetes en een belastingverhoging. Bescherm jezelf door je boekhouder alle nodige informatie te verstrekken over de titularis en het land van herkomst van de rekening.

Buitenlandse bankrekeningen: wat moet je doen?

De Belgische overheid vraagt je om al je buitenlandse rekeningen te melden, zodat ze een helder beeld krijgt van de winsten die je elders hebt gemaakt. Maar hoe je je buitenlandse rekening dan juist opgeeft? Da’s behoorlijk onduidelijk. Kroton to the rescue! Wij vertellen je hoe je een buitenlandse bankrekening aangeeft bij de Belgische autoriteiten.

Nieuws