Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
De btw op de btw-bon van je restaurantbezoek zie je nooit meer terug

Belgen zijn echte Bourgondiërs. Wie schuift er niet eens graag z’n voetjes onder tafel om een heerlijk menu te verorberen? Als je schoonouders, suikernonkel of zakenpartner hun portemonnee niet trekken, vraag je als ondernemer best altijd je btw-bon aan de ober. Dit is het enige geldige document in je boekhouding. De fiscus aanvaardt je gewone kassaticket niet!

Op je btw-bon staat de btw duidelijk opgesplitst. Helaas kan je deze btw niet recupereren, want hij is voor quasi niemand aftrekbaar. Zelfs niet als je tot het lijstje van btw-plichtige met een volledig recht op aftrek behoort.

De btw ben je dus al kwijt. Maar da’s niet alles. Want de kosten (los van de btw) die je tijdens je etentje maakt mogen we maar voor 69% als kost inboeken. De andere 31% – waar je ook nog eens vennootschaps- of personenbelasting op betaalt – wordt verworpen en kan je dus ook niet recupereren.

We leven in België dus uiteraard zijn er wel een aantal uitzonderingen op de regel. Deze regel geldt immers niet voor op restaurantbezoeken van horeca-uitbaters in binnen- en buitenland. Ook bij buitenlandse prospecties of zakenreizen hoort een andere regeling.

Een tip: betaal steeds met je bankkaart of kredietkaart van je vennootschap. Zo kan je steeds aantonen dat het niet om gevonden bonnetjes gaat!

De btw op de btw-bon van je restaurantbezoek zie je nooit meer terug

De kosten die je tijdens je etentje maakt, mogen we maar voor 69% als kost inboeken

Nieuws