Werkgevers kunnen zonder te veel poespas extra personeel inschakelen op piekmomenten terwijl werknemers of gepensioneerden onbeperkt een centje bijverdienen zonder extra belastingen te betalen. Klinkt als een droomscenario toch? Zeker, maar we leven in België. Dus je houdt best rekening met een aantal beperkingen!
Het aantal sectoren waarin een werkgever een flexi-jobber mag inschakelen is eerder beperkt. Enkel bakkerijen, handelaars in voedingswaren, zelfstandige kleinhandelaars, horecazaken, warenhuizen, buurtsupermarkten, kappers en schoonheidssalons mogen flexi-jobbers inzetten. Overweeg je om een flexi-jobber aan te nemen en valt je onderneming niet onder één van deze categorieën? Vergeet het dan al maar!
Ben je zeker dat je wel tot één van bovenstaande sectoren behoort? Of wil je aan de slag in de horeca of detailhandel? Dan zit je alvast goed. Maar competentie en motivatie is niet alles. Vooraleer een kandidaat aan de slag kan in z’n flexi-functie, moet hij of zij minstens een half jaar 4/5de werken voor een andere werkgever.
Niet helemaal mee? Een voorbeeld. De horeca verwelkomt sinds kort opnieuw z’n drinkgrage klanten. Heel wat levensgenieters hebben de toog of het terras gemist, dus een café of restaurant zal tijdens de zomermaanden (juli-augustus-september) wat extra werkkrachten kunnen gebruiken. Allemaal goed, maar de kandidaat kelner moet wel aantonen dat hij of zij in oktober, november en december van het vorige jaar minstens 4/5de gewerkt heeft. Een persoon die al meer dan één volledig kwartaal op pensioen is, mag wel gewoon een flexi-job aannemen. Bovenop z’n pensioen.
De voordelen zijn in ieder geval erg groot: zowel voor werknemer als werkgever. Als flexi-jobber is je brutoloon gelijk aan je nettoloon, bouw je sociale rechten op zoals vakantie, pensioen en werkloosheidsuitkering zonder sociale bijdragen te betalen, mag je zoveel uren werken als je wil en ken je geen limiet op de som die je mag bijverdienen. Bovendien vermijd je het risico om in een hogere belastingschijf te vallen, want je moet deze inkomsten niet opnemen in je belastingbrief. De zaakvoerder betaalt een verlaagde werkgeversbijdrage van 25% op het loon van de flexi-jobber. Enkel maar voordelen dus!
Maar de belangrijkste vraag van de zaakvoerder blijft: wat kost mij dit eigenlijk? Het minimum wettelijk vastgelegde uurloon bedraagt 10,28 euro. Je werknemer krijgt 9,55 euro nettoloon + 0,73 euro vakantiegeld dat hij/zij meteen ontvangt. Sommige sectoren voorzien ook bonussen wanneer de flexi-jobber op zaterdag en zondag werkt. In de horeca bedraagt deze bonus bijvoorbeeld zo’n 2 euro per uur, met een maximum van 12 euro per dag.
Behoor je tot één van de sectoren die flexi-jobbers mogen aanwerven en ken je de geknipte kandidaat om je team aan te sterken? Of wil je zelf een centje bijverdienen? Twijfel dan zeker niet! De lage kosten mag je voor één keer beschouwen als een cadeautje van de overheid. Eentje dat je liever niet wil afslaan.