Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Sponsoring, giften en liberaliteiten: een goed idee met de vennootschap?

Allereerst wordt het sponsoren van activiteiten of erkende goede doelen volledig als kost geregistreerd in de vennootschap. Als je bijvoorbeeld 100 euro sponsort aan je lokale Chiro en zij hiervoor een attest uitreiken, zal die 100 euro volledig fiscaal aftrekbaar zijn van je winst, als er winst is.

Je leest het al, hier komt de wending: er moet fiscale winst zijn. Concreet moet de boekhouder deze sponsoring eerst voor 100% verwerpen in de berekening. Pas als er winst is, mag dat bedrag alsnog afgetrokken worden van je winst.

Als je dus meer sponsort, doneert of liberaliteiten geeft dan je fiscale winst bedraagt in je vennootschap, zal je nog steeds belasting moeten betalen.

Daarom is het belangrijk om eerst aan je eigen financiële situatie te denken voordat je een royale schenking overweegt. Benieuwd naar de opties voor jouw vennootschap? Neem gerust contact op met je dossierbeheerder om een potentiële sponsoring, giften en liberaliteiten te bespreken.

Ps. Geen idee wat voor beest een liberaliteit is? Wel, een liberaliteit is een uitgave die een bedrijf doet, niet om er zelf beter van te worden, maar om anderen of externe belangen te ondersteunen.

Sponsoring, giften en liberaliteiten: een goed idee met de vennootschap?

Vaak krijgen we de vraag of sponsoring een verstandige keuze is voor vennootschappen. Het korte antwoord is ja, want sponsoring, giften en liberaliteiten zijn aftrekbaar in je belastingaangifte. Natuurlijk hangt hier – zoals altijd in België – een grote maar aan vast.

Nieuws