Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Wat betekent de hervorming van het vennootschapsrecht voor jouw onderneming?

Op 1 mei 2019 betraden we een nieuw tijdperk met de hervorming van het ondernemings- en vennootschapsrecht en de introductie van het WVV (Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen). Schiet de gedachte ‘waar komt Kroton nu nog met af?!’ door je hoofd? Dat begrijpen we, maar deze make-over van de regels kan een impact hebben op jouw onderneming!

Heb je je vennootschap op 1 mei 2019 of later opgericht? Dan is de informatie hieronder niet belangrijk voor jou. Sluit dit artikel en verken onze website om een artikel te vinden dat jou interesseert!

Ben je er nog? Dan ben jij waarschijnlijk een ondernemer die z’n vennootschap vóór 1 mei 2019 heeft opgericht. Simpel gezegd moet je er dan voor zorgen dat je je vennootschap omvormt naar de nieuwe, correcte rechtsvorm.

Is dat al in kannen en kruiken? Dan mag ook jij dit artikel wegklikken en op onze website op zoek gaan naar een ander bijzonder artikel.

Ben je er nog steeds? Dan moet je nu in actie schieten. En dan bedoelen we ook letterlijk NU. Indien je je vennootschap vóór 1 mei 2019 hebt opgericht en je nog geen wijzigingen hebt doorgevoerd, heb je tot 31 december 2023 om dit te doen.

Een Comm.V. of VOF kan dit regelen via een onderhandse akte, terwijl een BV of NV hiervoor een notaris moet inschakelen. Neem zeker contact op met je dossierbeheerder om dit correct te laten verlopen.

Op 1 januari 2024 worden alle vennootschappen automatisch omgezet naar de meest vergelijkbare vennootschapsvorm. In dit geval krijgt de bestuurder (voorheen bekend als zaakvoerder volgens het oude wetboek) een extra periode van zes maanden om naar de notaris te gaan. België zou België niet zijn als dit niet enkele risico’s met zich meebracht, dus wacht niet te lang! Na deze extra zes maanden loop je het risico van bestuurdersaansprakelijkheid.

Deze investering, die gepaard gaat met kosten voor de notaris en begeleiding van een boekhouder, is een typische Belgische regelgeving. Maar zoals het gezegde gaat: “elk nadeel heeft zijn voordeel”. Aangezien je de statuten moet aanpassen aan het nieuwe wetboek, krijg je de kans om écht alles te wijzigen.

Denk hierbij aan het verminderen van je eigen inbreng, het aanpassen van de naam van de vennootschap, het uitbreiden van de activiteiten die je met de vennootschap wilt ondernemen, het wijzigen van de maatschappelijke zetel, het verminderen van het aantal bestuurders (zelfs tot 1 bij een NV), en het aanpassen van het aantal aandeelhouders, wat nu ook kan worden teruggebracht tot slechts één persoon.

Als je dit artikel nog steeds aan het lezen bent, betekent het dat we je op dit punt serieus wat stress hebben bezorgd. Maar toch willen we je meegeven dat het belangrijk is om dus niet overhaast te werk te gaan. Met deze wijziging kan je de korte, middellange en lange termijn toekomst van je vennootschap plannen, bij voorkeur in overleg met je dossierbeheerder.

Hoe doen we het bij Kroton?

Normaal gesproken heb je al één of meerdere e-mails van collega Francis Sergeant ontvangen over deze omvorming. Als je hier nog niet op hebt gereageerd, raden we je aan om de eerste stappen alsnog te ondernemen, zodat we dit tijdig en succesvol kunnen afronden. Mail dus naar francis@kroton.be

Wat betekent de hervorming van het vennootschapsrecht voor jouw onderneming?

Nieuws