Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Dries Van Muylder

Fietsen: het is een behoorlijk populaire sport in de Lage Landen (en eigenlijk ook ver daarbuiten). Er gaat toch letterlijk geen dag voorbij waarop je geen fietser, mountainbiker of coureur door het straatbeeld ziet zoeven? Het alledaagse karakter van een fietstocht zorgt er wel vaak voor dat je het belang van een goed onderhoud vergeet. Het loont nochtans de moeite om je fiets eens goed onder handen te (laten) nemen: je stalen ros zal eens zo goed rijden! En laat dat onder handen nemen nu net één van Dries Van Muylders z’n favoriete bezigheden zijn!

In juni 2020 behaalde hij z’n diploma van fietsenhersteller bij Syntra. Zo toverde Dries z’n passie om tot een kleinschalige maar bloeiende zelfstandige activiteit in bijberoep. Je vindt hem voor en na z’n werkuren in z’n charmante werkkot, waar hij een gamma aan fietsen herstelt, steeds met een gezonde dosis liefde en kennis én met behulp van professioneel materiaal. Iedere klant kan bij Dries terecht voor eender welke fietsherstelling: van het vernieuwen van versnellingskabels tot het herstellen van je lekke band. Steeds aan een transparante en juiste prijs!

Maar ook voor de aankoop van een nieuwe fiets ben je bij de ‘Fietsfikser’ aan het juiste adres! Hij stelt steeds de juiste vragen: wat verlang je van een fiets en welke info heb je juist nodig om de juiste fiets te kiezen? Dries gaat samen met jou op zoek naar jouw ideale fiets, op basis van je wensen. Hij verkoopt e-bikes en stadsfietsen voor zowel mannen, vrouwen en kinderen.

Binnenkort kroont de ‘Fietsfikser’ zich ook als officiële dealer van Kiffy, waardoor ze ook de longtail fietsen toevoegen aan hun aanbod. Longtail wat? Longtail bikes zijn fietsen met een extra lange frame waardoor er een extra draag- en laadcapaciteit van wel 200 kilogram ontstaat. Ideaal voor je boodschappentas, een extra fietszak of (één van) je kids. De perfecte ‘cargobike’ dus! De ‘Fietsfikser’ heeft (nog) geen echte showroom, maar in het werkkot pronken wel een aantal modellen die je gratis kan uittesten (op afspraak).

Hoe hij erin gerold is? Dries ervaarde steeds de goesting om aan fietsen te sleutelen. Toen het ook kriebelde om een nieuwe uitdaging aan te gaan, zonder zijn job als yardmanager bij kranenbedrijf Sarens op te geven, begon hij aan de opleiding fietsenmaker. Na het behalen van zijn diploma werd de ‘Fietsfikser’ geboren. Ondertussen herstelt hij quasi dagelijks de fietsen die de weg naar z’n werkkot vinden dankzij mond-tot-mondreclame. Natuurlijk maakt hij ook tijd voor de boekhouding, het plaatsen van bestellingen en het contact met de vertegenwoordigers van de verschillende fietsenmerken die hij aanbiedt.

De uitdaging is real. Want de aanslepende coronacrisis en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat het marktevenwicht compleet uit balans ging. De vraag naar (elektrische) fietsen en fietsonderdelen gaat de hoogte in, het aanbod aan fietsen doet dat niet. Integendeel zelfs, er treedt een enorme schaarste op waardoor wachttijden oplopen, vooral bij de aankoop van een nieuwe fiets. Dat maakt het enorm moeilijk om een snelle én goede service te bieden aan klanten.

Gelukkig geven net het contact met klanten én hun dankbaarheid het meeste voldoening. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag opent hij de deuren voor iedereen die z’n fiets moet laten herstellen of graag een nieuw exemplaar wil aanschaffen, zonder vooraf een afspraak te maken. Dries helpt hen op een professionele manier zodat ze zo snel mogelijk weer op hun fiets kunnen kruipen! Het feit dat hij ondertussen heel wat vrienden mag toevoegen aan z’n klantenlijst juicht hij alleen maar toe. Ah ja, want dat babbeltje tijdens de herstelling van hun fiets: dat zijn twee vliegen in één klap.

Hij droomt er van om ooit een succesvolle fietsenwinkel met bruisende showroom te openen in het centrum van Steenhuffel, waar hij woont. Maar als rasechte Vlaming bekijkt hij het ook graag net iets bescheidener. Dries is al tevreden als de ‘Fietsfikser’ verder groeit: nog meer fietsen herstellen, bezoekers begeleiden in de aankoop van een nieuwe fiets én… klanten gelukkig maken.

 

"De Fietsfikser sleutelt met passie en liefde aan iedere fiets in zijn gezellige werkkot"

Meet Dries, de dertiger uit Steenhuffel die je fiets repareert als de 'Fietsfikser’. De zelfstandige in bijberoep is sinds kleins af aan gepassioneerd door de fiets. Hij bekijkt een fietstocht als een ideale uitlaatklep maar aan een fiets prutsen in zijn gezellige werkkot doet hij minstens zo graag!

Klanten in de kijker