Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Joachim Cardoen

Informatietechnologieën en IT-systemen zijn niet meer weg te denken uit deze steeds veranderende wereld. Meer nog, als bedrijven IT efficiënter beheren, leren ze bedrijfsrisico’s te beperken en concurrerende bedrijven te slim af te zijn. Dat veel bedrijven op zoek gaan naar een externe IT-expert om bepaalde belangrijke stappen te zetten in hun IT-omgeving, had Joachim snel en goed begrepen. Enter Diff-ICT!

Het begon allemaal tijdens z’n studies. Je kon hem toen niet alleen in de aula vinden, maar ook op de werkvloer. Als web developer zorgde hij voor een mooie afwisseling tussen academische opdrachten op de schoolbanken en praktijkervaring. Hij ondervond hoe je met klanten moet omgaan en leerde de theorie meteen toe te spitsen op de praktijk. De noden van de klant analyseren en te vertalen in een softwarematige oplossing? Kinderspel!

Vanuit z’n ervaring en vers opgedane kennis leverde hij een doelgerichte ondersteuning bij verschillende IT-projecten. Dat bleef niet onopgemerkt: Joachim kwam al snel in contact met een recruiter die hem een deeltijdse (freelance) job aanbod (voor een student IT). En toen ging de bal pas écht aan het rollen. Joachim ontwikkelde een efficiënte aanpak en implementeerde die in bedrijven van alle formaten: van startups naar giganten zoals IBM en Engie.

Vandaag werkt hij als consultant in het digitale departement van een Gentse biotech startup. Hier automatiseert en optimaliseert hij imaging processen die op regelmatige basis foto’s neemt van maïs en tarwe. Dankzij deze foto’s kent Joachim een gradatie van “stress” toe aan de gewassen. Denk aan schimmelvorming, droogte en tekorten aan voedingstoffen in de bodem. De technologie zelf combineert de academische wereld met het bedrijfsleven. En laat die combinatie net hetgeen zijn waar Joachim zo goed in is!

De research & development die uit deze processen voortvloeit is helemaal z’n ding. Verder verdiept hij zich ook in het backend gegeven van de software zoals API (twee systemen die met elkaar in verbinding staan en zo communiceren) en data processing (verzamelen van data tot hapklare en bruikbare informatie). Dit project omvat alles wat hij fijn vindt als consultant: een gezonde portie engineering, theoretische kennis en een innovatieve technologie in de biotech wereld.

Joachims’ werkdag start met het bekijken van z’n backlog: wat draagt momenteel de hoogste prioriteit en welke bugs worden er gevonden? Hij bekijkt welke zaken hij moet afwerken en verder zorgen de dagelijkse interne besprekingen wel voor een overzicht van de lopende zaken, mogelijke soft- en hardwareverbeteringen en nieuwe technologieën en projecten.

De grootste uitdaging? Flexibel genoeg zijn om de zeer afwisselende en uiteenlopende opdrachten als IT-consultant te tackelen. Elke opdracht vereist een andere aanpak en je moet van alle markten thuis zijn. Lees: je brede kennis voortdurend bijschaven.

Gelukkig zit de geboren en getogen Aalstenaar nooit stil. Maar écht nooit. Wat hij doet in z’n vrije tijd? Opnieuw op de schoolbanken zitten van de Universiteit Gent om nieuwe kennis te vergaren over elektronica. Of lezen en een waaier aan projecten rond statistiek, computervisie en machine learning bestuderen. Alles om op termijn als CTO (=Chief Technology Officer) bij één of meerdere startups aan de slag te gaan en uiteindelijk ertoe bijdragen om potentiële maatschappelijke problemen op te lossen. Maar dat is nog even toekomstmuziek. Nu geniet Joachim nog even van de kennis die hij elke dag opdoet!

 

"Mijn ultieme droom is nooit stilzitten"

Meet Joachim – Jo voor de vrienden – Cardoen, de getrouwde twintiger én zaakvoerder van Diff-ICT. De leergrage en scherpzinnige consultant is gebeten door alles wat met informatica te maken heeft en zet die kennis & expertise graag slim in bij bedrijven met hun blik gericht op de toekomst.

Klanten in de kijker