Boekhouding Accountancy Fiscaliteit
Jana Floridor

De vegetarische en veganistische hype woedt al een tijdje door onze westerse maatschappij. Dat moet toch wel iets betekenen? Ons voedingspatroon heeft zonder twijfel een enorme impact op elk aspect van het milieu. En dat overtuigt elke dag steeds meer mensen om bewuster te eten. De ene is vegetariër en eet geen vlees (en strikt genomen dus ook geen vis of kip ondanks de verwarring hierover), de andere is veganist en schrapt daarbij ook nog eens kaas, eieren, melk, yoghurt en honing. Alle dierlijke producten dus.

Dan zijn er nog de flexitariërs: degene die hun steentje bijdragen aan een betere leefwereld maar sporadisch niet kunnen weerstaan aan die malse prime rib op restaurant. Natuurlijk vullen de echte vleeseters – die al dan niet hun neus ophalen bij het woord ‘vegan’- het rijtje aan. En deze ‘nee-knikkers’ wil Jana helemaal warm maken om (af en toe) plantaardig te eten! Een nobel doel.

Wie ze is? Wel, Jana werd geboren in het moederhuis van Mechelen, vlak naast de keuken waar ze nu op dinsdag en vrijdag haar zaak runt. Is het een teken? Misschien wel! Ze groeide op rond de kerktoren van Hofstade, vlakbij de groene natuur en op een boogscheut van de ‘grote’ stad. Hier leerde ze om haar eigen invulling te geven aan bewust en duurzaam leven. Dit betekent je kleren afdragen tot op de naad, de fiets nemen in plaats van meteen naar je autosleutels te grijpen én de massaconsumptie en productie zelf een halt toe te roepen.

Als volwassene vroeg ze zich af waarom ze niet gewoon beroepsmatig zou bijdragen aan een betere leefwereld. Zelfstandige worden was een droom, maar een ‘multi passionate’ heeft er zoveel. Koken is een grote passie met een relatief lage opstartkost dus de twijfels maakten uiteindelijk plaats voor realiteit: de oprichting van Fleur d’or was een feit!

In het tijdperk voor het coronavirus toverde ze verschillende events om tot een vegan feest! Ze bouwde een duurzame samenwerking op met het Vrijbroekpark in Mechelen waar ze haar proevers met ieder gerechtje overtuigde van haar zelfgemaakte portie bewust en ethisch genieten. Haar tweede jaar als zelfstandige draaide – hoe kan het ook anders- om take out. Al kan ze hier haar draai wel in vinden. Geen zin om te koken maar ook geen trek in een calorierijke afhaalpizza? Letterlijk iedereen herkent deze situatie. En daar komt Jana in the picture: met haar kant-en-klare plantaardige maaltijden overtuigt ze iedere liefhebber die lekker en toch gezond wil eten. Daarnaast koop je bij haar ook boxen met een weekvoorraad voor je ontbijt of lunch. Geen ‘ordinaire’ schel hesp of pot preparé maar lekkere spreads voor op de boterham of in een salade, granola, ontbijtmuesli en andere snacks.

Haar werkweek is een mooie afwisseling tussen het denkwerk en de echte actie. De twee take-out dagen staan synoniem voor alle hens aan dek. Koken, verpakken en maaltijden leveren: het is bijna een gevecht tegen de tijd. De andere dagen vult ze met inkopen doen bij de lokale boer, brainstormen rond inventieve en gevarieerde menu’s en haar administratie (Kroton dankt u!). De events laat ze voorlopig links liggen. De klant na een lange werkdag een heerlijke gezonde maaltijd voorschotelen vormt voortaan haar prioriteit!

Want veganistisch eten klinkt voor veel mensen alsof ze zichzelf al dat andere lekkere eten moeten ontzeggen. Jana’s grootste uitdaging is om ze met één hap van haar gerecht het zwijgen op te leggen door hen meteen te overweldigen met de lekkere smaken die plantaardige maaltijden vrijgeven. Zo leren ze zelf ook iets vaker groenten als hoofdbestanddeel van een maaltijd te beschouwen. Een oervlaamse vol-au-vegan  of een mediterraanse mezze: alles draait uiteindelijk om lekker eten, toch?

Loopt het water je al in de mond? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Fleur d’or!

"Mijn grootste uitdaging? Iedereen overweldigen met de lekkere smaken in mijn plantaardige gerechten!"

Meet Jana Floridor, de dromerige dertiger die zich graag uitslooft in de keuken, met een missie! Als oprichter van Fleur d’or probeert ze iedereen die ze een smakelijk Mepal voorraadpotje voorschotelt te inspireren om plantaardig(er) te eten. Een smakelijke huisbereide afhaalmaaltijd, een uitgebreide brunch of een picknick? Ze bereidt het allemaal met respect voor Moeder Natuur!
Met haar kant-en-klare plantaardige maaltijden overtuigt ze iedere liefhebber die lekker en toch gezond wil eten.

Klanten in de kijker